Som så mange andre tema innen biologien er fôring av hund stadig omdiskutert og synes svært vanskelig å bli enige om. Dette kanskje nettopp fordi det er mange veier som fører – om ikke til Rom, så i hvert fall til suksess. Dette vil derfor ikke være noen form for propaganda eller salgsargumentasjon for en type fôr, men rett og slett et forsøk på å drøfte enkelte problemstillinger som vi som jobber på en dyreklinikk kommer borti i vår hverdag.
Mange mennesker synes å oppfatte det som oppspinn og vås når vi av og til hevder at fôringen kan være skyld i hundens dårlige hud og pels eller stadige mageproblemer. Enkelte synes å ha hørt at hunden er en alteter og at den derfor bør kunne livnære seg på nesten hva som helst – ”se bare hva de klarer å ha i seg ute i naturen av halv- og helråtne kadavere”.
Det er riktig at hunden ikke er en ren kjøtt-eter som katten. Den kan spise mer bedervet mat (kadaver) og tilføyer gjerne enkelte andre fôrstoffer til dietten om den får muligheten, men sjekk hundens tenner. Hunden er utstyrt med tenner som skal holde fast, skjære og rive. Den har ingen knutetenner som kan male og hunden har derfor heller ikke for vane å tygge maten noe særlig. Enkelte fôrstoffer som brød og poteter vil blant annet av den grunn gi veldig lite næring til en hund og i verste fall sørge for at den blir fet.
Det som også er viktig å huske på er at når vi synes vi gir hunden variert kost fordi vi gir den middagsrester, er det kanskje det motsatte vi gjør. Hva er egentlig rester? De fleste hundeeiere har ikke så god råd at de kan fôre hunden rett fra bordet med kjøtt og fisk, grønnsaker og litt kornvarer i riktig sammensetning og mengde for en hund. Kanskje den får poteter og kokte grønnsaker? Eller spaghetti og tomatsaus?
Hvis en har tid, råd og energi til å sette sammen en hjemmelaget diett til hunden, er det selvsagt ikke noe galt i det. Det er både sunt og godt. Da er det viktig at en setter seg inn i hva denne dietten egentlig må bestå av, slik at en ikke avspiser hunden med en annenrangs restematdiett.
For de aller fleste vil det være både tids- og kostnadsbesparende å kjøpe et kommersielt hundefôr, spesielt om en har en stor hund eller flere hunder.
Når det gjelder kommersielle hundefôr, er det ikke rart en kan bli forvirret. Det er en jungel der ute av ulike typer fôr til ulike hunder og behov. I all enkelhet kan en vel si at hver hundeeier må finne ut hva som passer for seg og sin(e) hund(er). Noen ganger er det helt spesielle krav til pels, aktivitet, fruktbarhet, vekst, vekt- eller helseproblemer som bestemmer valget. De aller fleste trenger dog bare ”et helt vanlig fôr” til ”en helt vanlig hund”.

Hva skal man da velge?
Som for mange andre produktgrupper, kan en si at varer forhandlet via faghandel ofte kommer med en viss sikkerhet for kvalitet. Vår erfaring er at svært mange hunder som kommer med tørr hud, matt pels som røyter hele tiden og ofte også intens kløe, bare trenger å bytte til et fôr av høyere kvalitet. Disse pasientene har ofte blitt fôret med et ”billig” fôr – og argumentet er ofte nettopp det – at det er billig, men hvor billig blir det når hunden må til dyrlege 4-5 ganger med kløe i ørene, rennende øyne, tørr hud, overproduserende og betente talgkjertler og manglende pels? Som for de fleste andre varer, har prisen ofte en sammenheng med kvaliteten.
De billige fôrmerkene har ofte ingen eller dårlig dokumentasjon av råvarenes beskaffenhet og deres fordøyelighet i hunden. Det er ikke nok å dokumentere hvor mange prosent av fett, protein og karbohydrat et fôr inneholder. Spillolje er 100% fett, skosåler inneholder proteiner og poteter eller en pose med hvitt sukker er karbohydrater, ingen ville vel lage en diett til hunden sin av spillolje, skosåler og poteter eller sukker? På posen kunne man nok fått til en sammensetning som ligner den som står bakpå de andre fôrsekkene i hylla, men vi vet ingenting om i hvor stor grad hunden kan nyttegjøre seg dette fôret. Kvaliteten og fordøyeligheten av råvarene skal derfor være testet ut, slik at vi kan være sikker på at hunden i det hele tatt kan nyttegjøre seg næringen i fôret. Hvis mesteparten av mengden en gir inn i den ene enden, kommer ut som avføring i den andre, sier det en del om fordøyeligheten. Dessuten skal fôret inneholde vitaminer, mineraler og sporstoffer, noen av disse er svært viktige for hundens sunnhet.
Vekst
Valpens vekstmønster- og hastighet er delvis genetisk bestemt og delvis miljøbestemt. Der er derfor mulig til en viss grad å påvirke veksten via fôringen. De senere årene har det vært stort fokus på hurtig vekst i forhold til utvikling av blant annet HD og AD hos hund. Det en har kommet fram til er at for ”kraftig kost” – altså fôr som inneholder for mye energi, kan påvirke veksten ved at den går for fort og at utvikling av bevegelsesapparatet derfor blir unaturlig. Når du ser etter fôr til valpen vil du derfor finne ulike typer fôr til ulike typer valper, hovedsakelig inndelt etter hvor store de er beregnet å bli når de er ferdig utvokst.
Aktivitet
I enkelte situasjoner trenger hunden svært mye energi til arbeid. Dette kan gjelde jakthunder, sledehunder eller andre brukshunder i de mest aktive periodene. Det kan også gjelde enkelte individer som har vanskelig for å legge på seg fordi de rett og slett bruker mye energi på å være til. Det kan være vanskelig for hunden å spise store nok mengder til å dekke dette energibehovet. Ved bruk av et ferdiglaget fôr, er det i slike tilfeller viktig at en liten mengde fôr gir stor mengde energi. Slike fôr inneholder gjerne mye fett som gir energi som varer, samtidig som proteinmengden også er høy.
Drektighet, fødsel og dieperioden
Dette er egentlig et kapittel for seg. I all korthet kan jeg si at tispa trenger mer energi og protein i siste del av drektigheten. Av samme grunn som ved aktivitetsfôring, at det rett og slett kan være vanskelig for henne å få i seg store nok mengder mat, er det viktig å gi hyppige, små måltider av et høyverdig fôr. En kan f.eks bruke valpefôr.
Under fødselen trenger tispa en del energi, men har ofte ikke så god apetitt. Her gir en gjerne noe helt annet som vekker apetitten og får opp blodsukkeret raskt, for eksempel havrevelling med fløte og sukker. Hun spiser også ofte en del av morkakene som kommer innimellom valpene. Disse inneholder mye energi, men gir i mange tilfeller kraftig diarè, så det kan være lurt å begrense antallet.
I dieperioden øker melkeproduksjonen kraftig de første 4 ukene. I denne perioden må tispa fôres godt gjerne med valpefôr.
Fôring både i drektighet og dieperiode er selvsagt avhengig av hvor mange valper tispa får. Et lite kull krever naturlig nok mindre og en skal vokte seg for å ikke fôre tispa så hun blir fet – noe som er veldig uheldig ved fødselen.
Fedme
Dette er dessverre et fenomen som blir mer og mer vanlig også blant kjæledyrene våre. Det er synd på hunder som er overvektige! Det ser kanskje ikke så farlig ut i ungdommen så lenge pågangsmotet er så stort at hunden virker aktiv til tross for sine ekstra kilo, men slitasjen er veldig stor på ledd og bein og hunden blir gjerne fort gammel. Fedme øker også risiko for andre sykdommer som diabetes og hjerte-/kar problemer og om hunden skulle bli syk og må i narkose for f.eks å fjerne en kul – i seg selv et rutineinngrep, kan det være risikabelt å la hunden ligge i narkose.
Grunner til at hunder blir overvektige er dels for store mengder mat – godbiter er også fetende, og for lite aktivitet. Det kan være lurt å tenke på allerede fra en har en valp i huset hvordan en skal bruke godbiter og hvordan en kan lære hunden andre former for belønning. De aller fleste hunder lar seg bestikke med mat, men om en venner dem til at det største som finnes er en lekestund med far eller mor blir de fleste like fornøyd med det. Når en gjerne vil gi hunden middagsrester eller brødskive med leverpostei, må en også være bevisst. Tilfører dette hunden riktig næring? Er det lurt å ha det i tillegg til tørrfôr eller erstatter det tørrfôr. Veldig mange hunder får altfor mye mat, rett og slett fordi en ikke tenker på at de veier bare noen få kilo og faktisk ikke trenger så mye. Det som også er viktig er at en fôrer hunden sin etter holdet og ikke etter en vekttabell i en bok. Variasjonen innenfor en rase kan være veldig stor.
Hvis hunden først er blitt for tykk og skal slankes, finnes det flere gode typer slankefôr og hos oss kan en også få hjelp og veiledning med å stadfeste grad av overvekt og legge en plan for vektnedgang. Hvis man er flink og bare gir hunden den planlagte mengden – inklusive godbiter, kommer en nokså greit i mål. Hadde det enda vært SÅ enkelt for oss å slanke oss….
Alderdom
For å forebygge enkelte problemer som er vanlig hos eldre hunder, finnes fôr som en kan gi fra hunden er ca 7 år. Slike fôrtyper inneholder mindre mengder protein for å skåne nyrene, mindre fett og energi for å unngå overvektproblemer som igjen gir økt slitasje på leddene og noen typer fôr hjelper også stive ledd.
Sykdom
Det har etter hvert kommet en lang rekke typer ferdigfôr til ulike sykdomstilstander hos hund. Disse fôrtypene har en sammensetning som skal skåne og behandle utsatte organer og forebygge videre utvikling av sykdom. Hunder har helt spesielle behov hvis de for eksempel får diagnosen atopi (allergi), eller om de har mage-tarmproblemer, lever-, nyre-, hjertesvikt, diabetes eller forkalkninger i et eller flere ledd. Det ville bli for omfattende å gå inn på alle disse fôrslagene. Generelt kan sies at i sykdomsperioder er det spesielt viktig at fôret er av høy kvalitet, særlig med tanke på fordøyelighet. Kroppens funksjoner jobber dårligere og appetitten er ofte ikke på topp, slik at det er viktig at det lille som kommer inn, tilfører byggestoffer og energi, vitaminer og sporstoffer.
Avslutningvis kan jeg vel si at en hund er ikke et menneske, ikke en katt, ikke en ulv eller bjørn og av og til ikke engang en hund når det gjelder ernæringsmessige behov. Det er STOR variasjon blant hunder når det gjelder hva de kan nyttegjøre seg og hva slags behov de har – noen er friske og blanke i pelsen om de fôres med luftsuppe og venteboller – disse hundene er kanskje genetisk mer i slekt med sine forfedre? – men en stor andel av hundene våre er ”foredlet” eller domestisert i en slik grad at de har mer sære behov og derfor er det ikke bare forvirrende, det er også bra at det er mye å velge mellom på fôr-fronten.
Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt med E-Vet.
Unghundkontroll
BloggEn unghundkontroll eller valpekontroll ved 6 mnd er noe vi anbefaler alle hundeeiere, da har vi mulighet til å se at valpen din utvikler seg slik som den skal.
Full kontroll av hundens helse
På unghundkontrollen gjør vi en klinisk undersøkelse. Hundens tannhelse, hud, pels, ledd, vekt, bevegelsesapparat, skjelett og kjønnsorgan er noe av det som blir undersøkt. Vi ser også nærmere på adferden til hunden og du som eier har mulighet til å spørre veterinæren eller dyrepleieren om det du måtte lure på i forhold til hundens helse og videre utvikling.
Endring i adferden
I 7-10 måneders alder blir hunden kjønnsmoden. Hanhunder begynner å løfte på benet for å markere når de tisser og tisper får som oftest sin første løpetid i denne alderen. Noen hunder kan endre adferd i denne alderen, særlig med tanke på hvordan de forholder seg til andre hunder. Leken blir mer alvorlig og særlig hanhunder kan bli veldig opptatt av å snuse og markere seg – noen ganger i en slik grad at det blir vanskelig å trene med hunden eller ferdes i området der det er mange andre hunder. Det er viktig for hunden å ha lært å omgås trygge, snille voksne hunder før de kommer i kjønnsmodning, slik at de ikke er usikre i møtet med andre hunder når de begynner å bli voksen selv. Det er også viktig at eier opprettholder trening og innlæring selvom den unge hunden kan virke lett å distrahere og mindre lærenem i en periode.
Valpens melketenner
Det er vanlig at valpen har mistet melketennene sine i løpet av sitt første halve år. Men det er ikke alltid at disse tennene faller ut som de skal. Dette vil kunne føre til feilstilling av de blivende tennene og kan forstyrre utviklingen av bittet. Derfor vil er en nøye gjennomgang av tennene være noe vi gjør i forbindelse med unghundkontrollen.
Bestill unghundkontroll
Vårt dyktige team har lang erfaring med hunder og våre veterinærer har også flere ulike etterutdannelser. Hos E-Vet kan du bestille unghundkontroll til 475,-
Ønsker du å bestille time? Bestill time her.
Allergi hos hund
BloggAllergi er en sykdom vi ser mer og mer til hos hunder. Kanskje ser vi det mer på grunn av mer sofistikerte undersøkelsesmetoder og mer spesifikke tester, men også sannsynligvis på grunn av at det er mer og mer vanlig med kommersiell fôring – altså fôring med tørrfôr som eneste næringskilde. Forsøk har vist at forekomsten av allergi i belastede raser kan reduseres med opp til 50% ved at tispa fôres med en spesielt sammensatt, hjemmelaget diett i diegivingsperioden. Vi kan anta at forurensing/annet inneklima enn for 20-25 år siden også kan ha en innvirkning (jfr økning i allergiske lidelser hos mennesker).
Allergi kan deles inn i to hoveddeler. Vi snakker om fôr-intoleranse og atopi/allergisk hudlidelse (på mennesker kalles det ofte atopisk eksem). De to formene involverer ulike deler av immunsystemet. Hunder som har fôrintoleranse reagerer på proteinkildene i fôret. De kan reagere på en eller flere proteinkilder og utvikler ofte intoleranse mot flere proteiner i løpet av sitt liv. Hunder som er atopikere er allergiske mot miljø-agens, slik som pollen, husstøvmidd, lagermidd og loppespytt. Hunder kan også være allergiske mot katt.
Symptomer på allergi hos hund
Det som er felles for både fôrintoleranse og atopi er at hovedsymptomet på sykdommene er KLØE. En atopisk/allergisk hund har en annen hudstruktur enn en frisk hund. Huden har lettere for å få symptomer som rødme, papler (små, røde hevelser) og pustler (“kviser”). Symptomene utvikles ved frigjøring av stoffet Histamin fra betennelsesceller som heter Mastceller. Hunder får sjeldnere luftveissymptomer på allergi, slik mange mennesker gjør. I enkelte tilfeller kan en likevel se at allergiske hunder har rennende øyne, som regel samtidig med andre symptomer, men dette kan også være det eneste symptomet.
Allergiske hunder klør seg veldig ofte på labbene. De biter og slikker rundt neglene og mellom tær og poter. Ofte kan en se at pelsen er rødlig misfarget på grunn av konstant fuktighet i området. I tillegg sees symptomer ofte i ørene, rundt lepper og øyne og i området rundt anus og kjønnsorganer , samt i lysken. Som følge av konstant slikking og kløing, kan hunden få sekundære problemer med sår, skorper og ofte hissige bakterieinfeksjoner. I ørene kan symptomene ofte starte med hissig rødme og vabler i huden på innsiden av ørelappen, men ofte utvikler det seg til ørebetennelse med mye brunt sekret i selve øregangen og kraftig rødme og hevelse. Tilstanden kan være svært smertefull. Ved mikroskopering av prøver fra øret, finner vi veldig ofte gjærsopp (Malassezia-arter) som trives der det er fuktig og høy pH. Stadig tilbakevendende problemer med ørebetennelse hos en ung hund vil som oftest få oss til å mistenke allergi. Allergisk konjunktivitt – eller øyekatarr arter seg som oftest ved at det renner klar væske fra øynene og innsiden av øyelokkene virker noe røde. Ved nærmere ettersyn finnes vabler (follikler) på innsiden av øyelokkene og på baksiden av blinkhinnen. Dette kan være tildels smertefullt og irriterende og kan forårsake at hunden myser og klør seg med labbene mot øynene.
Har din hund symptomer på allergi eller har du noen spørsmål rundt allergi? Ta kontakt med E-Vet.
Forekomst
Vi finner allergiske hunder av alle raser og også blandingshunder kan være allergiske. Vi vet at det kan være arvelig og at det er hyppigere forekommende hos enkelte raser. Hos for eksempel west highland white terrier, bullterrier og schæfer sees allergi hyppig, mens hos andre raser som border collie og vorsteher sees det sjeldnere.
Diagnose
Utredningen av en allergisk pasient kan være litt ulik ettersom hva slags symptomer hunden først presenteres med. Utredningen kan også være tidkrevende og kostbar. Når en hund presenteres med et øreproblem for første gang, blir den ofte utredet for dette og behandlet for det uten en full allergiutredning i første omgang, fordi ørebetennelse også kan ha andre årsaker, men som tidligere nevnt – tilbakevendende problemer i ørene hos en ung hund, vil som oftest lede oss til en allergiutredning. Det samme gjelder hunder som presenteres med rennende øyne. Dette kan ha andre mulige årsaker som må utelukkes, men hvis problemet stadig vender tilbake uten at annen grunn er funnet, bør hunden utredes for allergi. Alle kløepasienter er potensielt allergipasienter. De to andre hovedgruppene av sykdommer som forårsaker kløe er parasitter (slik som lus, pelsmidd og reveskabb) og bakteriell hudinfeksjon. Disse to årsakene til kløen må alltid utelukkes og behandles før en konkluderer med at kløen forårsakes av allergi.
Når parasitter er utelukket – eventuelt med parasittbehandling hvis dette er indikert og en eventuell bakteriell hudbetennelse er behandlet med antibiotika, kommer vi til punktet hvor vi vil finne ut om hunden er allergisk – allergiutredning.
Allergiutredningen består av to deler ettersom allergi deles inn i det som har med fôr (intoleranse) å gjøre og det som har med miljøagens (atopi) å gjøre. Når vi vil finne ut om en hund er allergisk/intolerant mot fôret, setter vi den på en såkalt elimineringsdiett. Fôrintoleranse kan ikke diagnostiseres ved hjelp av blodprøver. For å finne ut om en hund er atopiker, tas blodprøver.
Elimineringsdiett består i en diett der proteinene i fôret er hydrolysert. Det vil si at de har gått gjennom en prosess der de lange aminosyrekjedene er klippet i mindre biter slik at mastcellene i immunsystemet ikke kan gjenkjenne dem å begynne å produsere histamin. Histamin er det stoffet som forårsaker symptomet kløe og ettersom histaminfrigjøringen stopper ved tilførsel av slike hydrolyserte proteiner, vil en i løpet av en 10-12-ukers periode se at symptomene klinger av og hunden blir kløefri. Hvis så er tilfelle, sier vi at hunden er fôrintolerant og neste skritt på veien er å forsøke å finne ut HVA den reagerer mot. Dette kan en gjøre ved å tilføre proteinkilder og se om dette utløser symptomer. Hvis hunden begynner å klø når den får for eksempel oksekjøtt, så vet vi at oksekjøtt forårsaker histaminfrigjøring og hunden har altså en intoleranse mot dette. Ved å tilføre en og en proteinkilde, kan en over noe tid, finne ut hva hunden tåler og hva den ikke tåler. Det er kjempeviktig at en hund som står på Elimineringsdiett ikke får NOE annet å spise. Det kan høres banalt ut, men er veldig vanskelig for enkelte eiere å gjennomføre. Når vi sier IKKE NOE ANNET, mener vi virkelig det – ikke en brødskive med leverpostei til frokost, ikke en bitteliten rest fra middagen eller en pølsegodbit. I elimineringsperioden kan hunden bare får hydrolyserte proteiner og da må dette fôret også brukes som eventuelle mellommåltider og godbiter. Tyggebein og griseører må også legges på hylla for en periode. Det finnes hydrolysert fôr av ulike merker og det finnes også godbiter for allergikere, så for kresne hunder lar det seg som regel ordne å finne noe de liker.
Ettersom både fôrintoleranse og atopi forårsaker kløe og vi ikke alltid kan si utifra symptomene om det er det ene eller andre som er mest sannsynlig, gjøres en allergi-utredning ved både eliminasjonsdiett og blodprøver. Når vi tar blodprøver, undersøkes det for kroppens reaksjoner mot ullike allergener i gruppene løvtrepollen, gresspollen, husstøvmidd, lagermidd og loppespytt. Hvis hunden har symptomer kun om våren og sommeren og er helt symptomfri hele vinteren, testes den som oftest bare for pollen, mens hvis den har symptomer mer eller mindre hele året, testes den for alle typer allergener både såkalte innendørs-allergener og utendørs-allergener.
Behandling av allergi
Behandlingen av allergi består i å hindre at hunden eksponeres for allergener samt å lindre symptomene som i hovedsak er kløe – og følgesymptomer til kløen.
Ved fôrintoleranse går en inn for å fôre med proteinklider som hunden ikke reagerer på. Dette kan være tidkrevende og vanskelig å finne ut av, men er den eneste måten å holde hunden mest mulig symptomfri på.
Ved atopi må en så langt det er mulig hindre at hunden eksponeres for de allergenene en har funnet at den reagerer på – hvis hunden er pollenallergiker, bør den oppholde seg mer innendørs i sesongen for de pollentypene den er allergisk mot og en forsøker å lufte hunden på tider av døgnet hvor pollenkonsentrasjonen i luften er lavere. Husstøvmidd eksponeres hunden for i sengetøy, møbler og tepper. Der hunden oppholder seg mest, bør en bruke puter/matter som er glatte på overflaten og lette å holde rene. Hunden bør ikke ligge i sengene og møblene. Lagermidd eksponeres hunden hovedsaklig mot via tørrfôret. Lagermidd finnes i små menger selv i uåpnede tørrfôrsekker, men antallet øker fort ved lagring i åpen sekk/beholder. Hvis en oppbevarer fôret i sekken, er det viktig at denne lukkes mellom hver fôring. Hvis en oppbevarer tørrfôret i en bøtte/tønne, må denne rengjøres godt mellom hver gang en tar nytt fôr oppi. Lagermidden kan også finnes i gamle møbler, høy, halm og sagflis som ofte er i husdyrrom. Hvis en har et oppholdsrom til hunden i uthus, stall eller lignende, kan kilden til allergenene finnes her.
I tillegg til å fjerne mest mulig av allergenene fra hundens omgivelser, går allergibehandlingen ut på å lindre symptomer og dempe kroppens immunreaksjon. Dette gjøres ved forskjellige metoder og vi bruker som oftest en kombinasjon av immunvaksine, immundempende midler som cyclosporin eller kortison, kløedempende behandling med shampo, antihistaminer eller kortison og antibiotika eller soppmidler ved behov.
Vaksinering er noe vi anbefaler til alle hunder hvor diagnosen atopi er stilt og en vet hva de er allergisk mot. Vaksinen produseres til den enkelte hund utifra hvilke allergener som er funnet. Vaksineringen skal “venne kroppen til allergenene” og går ut på å gi bittesmå doser av allergener ofte i starten – etterhvert økes dosen, men aldri til mer enn 1ml og gis da en gang i mnd. Ca 20% av hundene som blir vaksinert blir helt symptomfrie, ca 20% svarer ikke på behandlingen. De resterende 60% har varierende respons på vaksineringen, men alt i alt blir de fleste mye mindre plaget med allergien og vil trenge mindre støttebehandling enn hvis de ikke ble vaksinert. Vaksineringen pågår som regel i resten av hundens liv.
Som en oppsummering kan jeg si at allergi er et stort problem hos hunder generelt og i enkelte raser spesielt. Allergi kan gi kraftige symptomer og kan være en invalidiserende sykdom som det er svært viktig at det tas hensyn til i avlsarbeidet. Utredning av allergi kan være tidkrevende og kostbar. Allergi kan ikke helbredes, men symptomene kan lindres – behandlingen er ikke helt standard og må tilpasses den enkelte pasient og noen få ganger har ikke behandlingen ønsket effekt og hunden må avlives av dyrevernmessige hensyn.
Har din hund symptomer på allergi eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt.
Flått på hund og katt
BloggFakta om flått
Skogflåtten – også kalt skogbjørn, er et insekt som lever alle stadiene sine på vertsdyr hvor den suger blod. Flåtten lever i vegetasjonen og havner tilfeldig på vertsdyret hvor den krabber inn i pelsen og fester seg på huden. Den borrer munndelene gjennom huden og sitter festet på denne måten i noen dager, til den har sugd seg full av blod og slipper taket for å forvandle seg til neste stadium i livssyklusen sin.
Slik fjerner du en flått
En enkelt flått er ikke farlig i seg selv. I enkelte områder finnes det imidlertid svært store mengder av dem og der kan et vertsdyr bli blodfattig hvis mange flått suger blod samtidig. Den kan nesten likne en vorte når den sitter fast.
En kan fjerne flåtten ved å dra den ut, noen foretrekker å dra den rett ut, noen foretrekker å vri den litt rundt. En kan bruke en såkalt ”jekk” eller en ”skjed” – små redskaper som er spesiallagede for formålet. Personlig synes jeg det er enklest å fjerne dem med fingrene, men jeg kan forstå at noen synes dette er ubehagelig og derfor foretrekker å bruke et verktøy. Det er uansett en viss sjanse for at noe av munndelene til flåtten blir sittende igjen, men dette gir i verste fall en ufarlig lokalreaksjon; en rød, liten kul som forsvinner av seg selv etter en uke eller to.
Borreliose – en alvorlig kronisk sykdom
Hovedgrunnen til å unngå flåttbitt, er at noen flåtter i enkelte områder av landet er infisert av smittsomme sykdommer som den kan overføre til vertsdyret. Bakterien Borrelia Bugdorferi overføres med flåttens spytt etter at den har festet seg og forbereder seg på å suge blod. Denne bakterien forårsaker sykdommen Borreliose som er en alvorlig kronisk sykdom både for mennesker og dyr.
Symptomer på borreliose
Når en hund blir smittet med Borrelia, vil det først oppstå et stort rødt merke rundt bittstedet (minst på størrelse med en 5-krone). Det røde utslettet forsvinner etter hvert, men bakterien vil senere kunne forårsake betennelse i forskjellige steder i kroppen. Betennelse i leddene forårsaker halthet – oftest på flere ben. Betennelse på hjerteklaffer og i nyrene forårsaker alvorligere symptomer med nedsatt allmentilstand, feber, blekhet, økt drikkelyst m.m. Bakterien kan også infisere nervesystemet og gi lammelser.
Kontakt E-vet Smådyrklinikk
Har du noen spørsmål om flått og flåttmiddel til katt og hund? Eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt så hjelper vi deg.
Hunden klør!
BloggKlør hunden din? Veldig mange av de pasientene som presenteres for oss i klinikken har et hudproblem. Dette kan dreie seg om alt fra en bitteliten vorte til et verkende, illeluktende eksem som strekker seg over det meste av hundens kropp.
Huden er kroppens største organ. Huden er også et organ som utsettes for stor belastning. Huden skal beskytte resten av kroppen mot ytre påvirkninger samtidig som den påvirkes av det som skjer inne i kroppen.
Nettopp fordi huden er et så omfattende organ med så mange ulike funksjoner, kan det ofte ta tid å finne ut av et hudproblem. Huden reagerer med lignende symptomer på mange forskjellige slags påvirkninger.
I denne omgang tenkte jeg å skrive noen ord om KLØE som er et viktig symptom fra huden som vi ser nesten daglig i veterinærpraksis.
Undersøkelse av hunden
Når hunden klør må vi starte med å undersøke om dette er det eneste symptomet hunden plages med, eller om det er andre forandringer samtidig som kan ha noe med saken å gjøre. Som sagt vil huden reagere nokså likt på mange forskjellige påvirkninger, så en utredning for å finne ut hvorfor hunden klør, kan av og til ta litt tid og kanskje må hunden komme til veterinæren flere ganger for nye undersøkelser og behandlinger før vi kan stille en diagnose.
Årsakene til kløe kan grovt deles inn i følgende tre kategorier:
Ønsker du å bestille time? Ta kontakt så hjelper vi hunden din.
Parasitter
De viktigste hudparasittene hos hund er lus, skabbmidd, pelsmidd, hårsekkmidd og lopper.
Lus
Lus hos hund er nokså vanlig. Den vanligste lusa er blodlus, men hunden kan også få såkalt pelslus. Blodlusa ernærer seg som navnet sier på blod og har et smalt hode som den kan borre ned i huden og suge blod med. Pelslusa lever av hudpartikler; flass og hår-rester som finnes på hudens overflate. Lusene legger egg som fester seg til hårene. Både lusene og eggene er synlige for det blotte øye.
Lus smitter fra hund til hund. Det kan gå lang tid fra hunden har fått lus på seg til den begynner å klø. Derfor kan den også smitte andre hunder uten at eier har visst om at den hadde lus. I dag er lusebehandling enkelt med antiparasittmidler som gis som en dråpe på nakken til hunden en eller to ganger.
Skabbmidd
Hos oss kan den såkalte reveskabben av og til sees hos hund. Hundene smittes fra reven primært. Smitte fra hund til hund forekommer, men skabben er ikke lenger så smittsom når den har forlatt hovedverten som er reven. Hunder med skabbmidd har en intens kløe og eier har ofte observert rev rundt gården, kanskje til og med sett den ligge i hundehuset. Den skabbete reven er svekket og derfor kommer den nærmere husene og søker tilhold der det er lettvint for den. Skabbmidden kan også leve på en død rev i noen dager, slik at hunder kan bli smittet ved at de ruller seg eller ”graver” på en død skabbrev.
Skabbmidden graver ganger i huden og ødelegger huden slik at det siver væske ut og det dannes skorper (skabb) på overflaten. Det typiske er å finne skorpete belegg rundt ørene og øynene, men det kan også finnes andre steder på kroppen. Hvis vi mistenker skabbmidd, så tar vi flere skrapeprøver fra huden for å finne midd. Det er ikke alltid vi finner midden, men hvis mistanken er sterk nok, så behandler vi ofte likevel. I dag finnes det enkel behandling med påflekkingsvæske som også virker mot skabbmidd.
Pelsmidd
Pelsmidden kan gå på flere arter, også hund og mennesker. Smitten kommer ofte fra kaniner eller gnagere. Pelsmidden lever på hudoverflaten hvor den ernærer seg på avfallstoffer fra hud og hår. Midden er svært liten, men så vidt synlig med det blotte øye, særlig om den kommer på en mørk flate. Pelsmidd gir ofte ikke så intense symptomer som lus og skabb. Hovedsymptomet er ofte kraftig flassing, men kløe er vanlig. Av og til oppdages midden først fordi noen av menneskene i familien klør. Pelsmidd kan behandles med påflekkingsvæske på samme måte som lus og skabb.
Hårsekkmidd
Hårsekkmidd (demodikose) er nokså vanlig hos hund. Midden er avlang og lever nede i hårsekkene til hunden. Ettersom den ernærer seg på håret nede i hårsekkene, er det viktigste symptomet at hunden mister pels. Noen hunder kan også klø av hårsekkmidd. Det finnes to former for hårsekkmidd: lokalisert og generalisert. Ved lokalisert form, mister hunden pels på små flekker, gjerne på hodet. Ved generalisert form er det immunsystemet til hunden som er svekket og hårsekkmidden får fotfeste over hele kroppen. Midden smitter fra mor til valper i valpekassen. Hunder med generalisert demodikose skal ikke brukes i avl. Behandlingen er omfattende og ofte ikke 100% vellykket.
Lopper
Det finnes mange slags lopper; de fleste av dem har en hovedvert som de er avhengige av for å formere seg, men kan bite også andre arter. Hos oss er det svært sjelden med hunde- og kattelopper. Hvis vi finner dette, har de ofte blitt med fra utlandet. Hunder får imidlertid ofte fuglelopper eller gnagerlopper. Disse er i reder og jordganger og hunden kan få dem på seg når de er ute. Loppene blir ofte med inn i huset og kan bite mennesker også om de havner f.eks i sengetøyet. Loppebittene forårsaker kløe på samme måte som f.eks et myggestikk. Mange mennesker og hunder reagerer kraftig på bittene og klør intenst. Det er oftest ikke nødvendig å behandle hunden.
Infeksjoner kan skape kløe
Bakterieinfeksjoner og av og til soppinfeksjoner i huden kan gi kløe. Vanligvis vil det samtidig være andre tydelige symptomer som utslett; vått eller tørt eksem, skorpedannelse, flass og håravfall. Disse symptomene er de samme som ved for eksempel skabbmidd hvor hunden har klødd seg mye og fått sår og infeksjon i huden. Det er ikke alltid så lett å skille disse sykdommene og finne den primære årsaken til at hunden klør.
Infeksjoner i huden kan oppstå sekundært etter andre hudlidelser som parasitter og allergi. Infeksjoner følger også gjerne i forbindelse med sår – da er problemet som oftest mer lokalt og kalles for eksempel våteksem eller ”hot-spot”.
Bakterieinfeksjon i huden behandles med antibiotika. Ofte må det langvarige kurer til.
Allergi – vanlig årsak til at hunden klør
En svært vanlig årsak til at hunder klør, er at de er allergiske. Hunder reagerer mot både utendørsallergener som f.eks gress- og løvtrær og innendørsallergener som f.eks lagermidd og husstøvmidd med kløe. Kløen oppstår som oftest rundt et års alder og diagnosen blir ofte stilt etter gjentatte episoder med ørebetennelser og små ”hot-spots”. Hunden klør intenst, særlig i hodet og på bena, men hele kroppen kan være rammet.
Før veterinæren stiller diagnosen allergi, vil hunden bli behandlet mot parasitter for å utelukke dette som årsak til kløen. Hunden må ofte både ha antibiotika mot hudinfeksjon som den får som følge av kløen og kløedempende medisiner for å hindre at den skader huden sin ytteligere. Om diagnosen allergi stilles, vil det være aktuelt å fremstille en vaksine. Denne produseres spesielt til hver enkelt hund på bakgrunn av hva den er allergisk mot. Mange hunder som får vaksine, blir bedre av allergien. Noen må likevel ha behandling mot kløen og det anbefales at hunden går på et såkalt hypoallergent fôr og utsettes for minst mulig allergener i hverdagen sin.
Å ha en hund med allergi kan være svært kostbart og behandling er dessverre ikke alltid vellykket. Vi avliver dessverre flere unge, håpefulle hunder på grunn av denne sykdommen. En allergisk hund bør ikke brukes i avl.
Kontakt E-vet Smådyrklinikk
Har du noen spørsmål om kløe eller ønsker du å bestille en undersøkelse? Ta kontakt, våre veterinærer ha bred kompetanse på dette området.
Fôring av hund
BloggSom så mange andre tema innen biologien er fôring av hund stadig omdiskutert og synes svært vanskelig å bli enige om. Dette kanskje nettopp fordi det er mange veier som fører – om ikke til Rom, så i hvert fall til suksess. Dette vil derfor ikke være noen form for propaganda eller salgsargumentasjon for en type fôr, men rett og slett et forsøk på å drøfte enkelte problemstillinger som vi som jobber på en dyreklinikk kommer borti i vår hverdag.
Mange mennesker synes å oppfatte det som oppspinn og vås når vi av og til hevder at fôringen kan være skyld i hundens dårlige hud og pels eller stadige mageproblemer. Enkelte synes å ha hørt at hunden er en alteter og at den derfor bør kunne livnære seg på nesten hva som helst – ”se bare hva de klarer å ha i seg ute i naturen av halv- og helråtne kadavere”.
Det er riktig at hunden ikke er en ren kjøtt-eter som katten. Den kan spise mer bedervet mat (kadaver) og tilføyer gjerne enkelte andre fôrstoffer til dietten om den får muligheten, men sjekk hundens tenner. Hunden er utstyrt med tenner som skal holde fast, skjære og rive. Den har ingen knutetenner som kan male og hunden har derfor heller ikke for vane å tygge maten noe særlig. Enkelte fôrstoffer som brød og poteter vil blant annet av den grunn gi veldig lite næring til en hund og i verste fall sørge for at den blir fet.
Det som også er viktig å huske på er at når vi synes vi gir hunden variert kost fordi vi gir den middagsrester, er det kanskje det motsatte vi gjør. Hva er egentlig rester? De fleste hundeeiere har ikke så god råd at de kan fôre hunden rett fra bordet med kjøtt og fisk, grønnsaker og litt kornvarer i riktig sammensetning og mengde for en hund. Kanskje den får poteter og kokte grønnsaker? Eller spaghetti og tomatsaus?
Hvis en har tid, råd og energi til å sette sammen en hjemmelaget diett til hunden, er det selvsagt ikke noe galt i det. Det er både sunt og godt. Da er det viktig at en setter seg inn i hva denne dietten egentlig må bestå av, slik at en ikke avspiser hunden med en annenrangs restematdiett.
For de aller fleste vil det være både tids- og kostnadsbesparende å kjøpe et kommersielt hundefôr, spesielt om en har en stor hund eller flere hunder.
Når det gjelder kommersielle hundefôr, er det ikke rart en kan bli forvirret. Det er en jungel der ute av ulike typer fôr til ulike hunder og behov. I all enkelhet kan en vel si at hver hundeeier må finne ut hva som passer for seg og sin(e) hund(er). Noen ganger er det helt spesielle krav til pels, aktivitet, fruktbarhet, vekst, vekt- eller helseproblemer som bestemmer valget. De aller fleste trenger dog bare ”et helt vanlig fôr” til ”en helt vanlig hund”.
Hva skal man da velge?
Som for mange andre produktgrupper, kan en si at varer forhandlet via faghandel ofte kommer med en viss sikkerhet for kvalitet. Vår erfaring er at svært mange hunder som kommer med tørr hud, matt pels som røyter hele tiden og ofte også intens kløe, bare trenger å bytte til et fôr av høyere kvalitet. Disse pasientene har ofte blitt fôret med et ”billig” fôr – og argumentet er ofte nettopp det – at det er billig, men hvor billig blir det når hunden må til dyrlege 4-5 ganger med kløe i ørene, rennende øyne, tørr hud, overproduserende og betente talgkjertler og manglende pels? Som for de fleste andre varer, har prisen ofte en sammenheng med kvaliteten.
De billige fôrmerkene har ofte ingen eller dårlig dokumentasjon av råvarenes beskaffenhet og deres fordøyelighet i hunden. Det er ikke nok å dokumentere hvor mange prosent av fett, protein og karbohydrat et fôr inneholder. Spillolje er 100% fett, skosåler inneholder proteiner og poteter eller en pose med hvitt sukker er karbohydrater, ingen ville vel lage en diett til hunden sin av spillolje, skosåler og poteter eller sukker? På posen kunne man nok fått til en sammensetning som ligner den som står bakpå de andre fôrsekkene i hylla, men vi vet ingenting om i hvor stor grad hunden kan nyttegjøre seg dette fôret. Kvaliteten og fordøyeligheten av råvarene skal derfor være testet ut, slik at vi kan være sikker på at hunden i det hele tatt kan nyttegjøre seg næringen i fôret. Hvis mesteparten av mengden en gir inn i den ene enden, kommer ut som avføring i den andre, sier det en del om fordøyeligheten. Dessuten skal fôret inneholde vitaminer, mineraler og sporstoffer, noen av disse er svært viktige for hundens sunnhet.
Vekst
Valpens vekstmønster- og hastighet er delvis genetisk bestemt og delvis miljøbestemt. Der er derfor mulig til en viss grad å påvirke veksten via fôringen. De senere årene har det vært stort fokus på hurtig vekst i forhold til utvikling av blant annet HD og AD hos hund. Det en har kommet fram til er at for ”kraftig kost” – altså fôr som inneholder for mye energi, kan påvirke veksten ved at den går for fort og at utvikling av bevegelsesapparatet derfor blir unaturlig. Når du ser etter fôr til valpen vil du derfor finne ulike typer fôr til ulike typer valper, hovedsakelig inndelt etter hvor store de er beregnet å bli når de er ferdig utvokst.
Aktivitet
I enkelte situasjoner trenger hunden svært mye energi til arbeid. Dette kan gjelde jakthunder, sledehunder eller andre brukshunder i de mest aktive periodene. Det kan også gjelde enkelte individer som har vanskelig for å legge på seg fordi de rett og slett bruker mye energi på å være til. Det kan være vanskelig for hunden å spise store nok mengder til å dekke dette energibehovet. Ved bruk av et ferdiglaget fôr, er det i slike tilfeller viktig at en liten mengde fôr gir stor mengde energi. Slike fôr inneholder gjerne mye fett som gir energi som varer, samtidig som proteinmengden også er høy.
Drektighet, fødsel og dieperioden
Dette er egentlig et kapittel for seg. I all korthet kan jeg si at tispa trenger mer energi og protein i siste del av drektigheten. Av samme grunn som ved aktivitetsfôring, at det rett og slett kan være vanskelig for henne å få i seg store nok mengder mat, er det viktig å gi hyppige, små måltider av et høyverdig fôr. En kan f.eks bruke valpefôr.
Under fødselen trenger tispa en del energi, men har ofte ikke så god apetitt. Her gir en gjerne noe helt annet som vekker apetitten og får opp blodsukkeret raskt, for eksempel havrevelling med fløte og sukker. Hun spiser også ofte en del av morkakene som kommer innimellom valpene. Disse inneholder mye energi, men gir i mange tilfeller kraftig diarè, så det kan være lurt å begrense antallet.
I dieperioden øker melkeproduksjonen kraftig de første 4 ukene. I denne perioden må tispa fôres godt gjerne med valpefôr.
Fôring både i drektighet og dieperiode er selvsagt avhengig av hvor mange valper tispa får. Et lite kull krever naturlig nok mindre og en skal vokte seg for å ikke fôre tispa så hun blir fet – noe som er veldig uheldig ved fødselen.
Fedme
Dette er dessverre et fenomen som blir mer og mer vanlig også blant kjæledyrene våre. Det er synd på hunder som er overvektige! Det ser kanskje ikke så farlig ut i ungdommen så lenge pågangsmotet er så stort at hunden virker aktiv til tross for sine ekstra kilo, men slitasjen er veldig stor på ledd og bein og hunden blir gjerne fort gammel. Fedme øker også risiko for andre sykdommer som diabetes og hjerte-/kar problemer og om hunden skulle bli syk og må i narkose for f.eks å fjerne en kul – i seg selv et rutineinngrep, kan det være risikabelt å la hunden ligge i narkose.
Grunner til at hunder blir overvektige er dels for store mengder mat – godbiter er også fetende, og for lite aktivitet. Det kan være lurt å tenke på allerede fra en har en valp i huset hvordan en skal bruke godbiter og hvordan en kan lære hunden andre former for belønning. De aller fleste hunder lar seg bestikke med mat, men om en venner dem til at det største som finnes er en lekestund med far eller mor blir de fleste like fornøyd med det. Når en gjerne vil gi hunden middagsrester eller brødskive med leverpostei, må en også være bevisst. Tilfører dette hunden riktig næring? Er det lurt å ha det i tillegg til tørrfôr eller erstatter det tørrfôr. Veldig mange hunder får altfor mye mat, rett og slett fordi en ikke tenker på at de veier bare noen få kilo og faktisk ikke trenger så mye. Det som også er viktig er at en fôrer hunden sin etter holdet og ikke etter en vekttabell i en bok. Variasjonen innenfor en rase kan være veldig stor.
Hvis hunden først er blitt for tykk og skal slankes, finnes det flere gode typer slankefôr og hos oss kan en også få hjelp og veiledning med å stadfeste grad av overvekt og legge en plan for vektnedgang. Hvis man er flink og bare gir hunden den planlagte mengden – inklusive godbiter, kommer en nokså greit i mål. Hadde det enda vært SÅ enkelt for oss å slanke oss….
Alderdom
For å forebygge enkelte problemer som er vanlig hos eldre hunder, finnes fôr som en kan gi fra hunden er ca 7 år. Slike fôrtyper inneholder mindre mengder protein for å skåne nyrene, mindre fett og energi for å unngå overvektproblemer som igjen gir økt slitasje på leddene og noen typer fôr hjelper også stive ledd.
Sykdom
Det har etter hvert kommet en lang rekke typer ferdigfôr til ulike sykdomstilstander hos hund. Disse fôrtypene har en sammensetning som skal skåne og behandle utsatte organer og forebygge videre utvikling av sykdom. Hunder har helt spesielle behov hvis de for eksempel får diagnosen atopi (allergi), eller om de har mage-tarmproblemer, lever-, nyre-, hjertesvikt, diabetes eller forkalkninger i et eller flere ledd. Det ville bli for omfattende å gå inn på alle disse fôrslagene. Generelt kan sies at i sykdomsperioder er det spesielt viktig at fôret er av høy kvalitet, særlig med tanke på fordøyelighet. Kroppens funksjoner jobber dårligere og appetitten er ofte ikke på topp, slik at det er viktig at det lille som kommer inn, tilfører byggestoffer og energi, vitaminer og sporstoffer.
Avslutningvis kan jeg vel si at en hund er ikke et menneske, ikke en katt, ikke en ulv eller bjørn og av og til ikke engang en hund når det gjelder ernæringsmessige behov. Det er STOR variasjon blant hunder når det gjelder hva de kan nyttegjøre seg og hva slags behov de har – noen er friske og blanke i pelsen om de fôres med luftsuppe og venteboller – disse hundene er kanskje genetisk mer i slekt med sine forfedre? – men en stor andel av hundene våre er ”foredlet” eller domestisert i en slik grad at de har mer sære behov og derfor er det ikke bare forvirrende, det er også bra at det er mye å velge mellom på fôr-fronten.
Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt med E-Vet.
Hoggorm
BloggBitt fra hoggorm er enhver hundeeiers store skrekk – og det med god grunn. Hoggormen er vår eneste giftige orm. Den dreper byttet sitt med gift og giften inneholder også fordøyelsesenzymer som gjør at ormen klarer å fordøye byttet.
Hoggormen er ikke aggressiv
Hoggormen er som alle andre levende vesener; den vil helst bruke minst mulig energi på annet enn det livsnødvendige. Hoggormen er derfor ikke aggressiv og vil forsøke å trekke seg unna. Svært ofte har den nok vært i vår vei uten at vi visste om det. Noen ganger er likevel ormen truet – f.eks når en hund eller katt leker med den, eller om vi tråkker på eller like ved den og den ikke har mulighet til å komme unna raskt nok.
Hoggormbitt
Om ormen biter, er det ikke sikkert at den sprøyter inn gift. Ca halvparten av bittene (40-50%) er såkalte ”tørre” bitt. Hoggormens gift forårsaker en kaskade av reaksjoner i kroppen. På bittstedet ”prepareres” årene slik at giften lettere tas opp i resten av kroppen. Blodårene i resten av kroppen blir mer gjennomtrengelige for stoffer slik at en får en lekkasje av bl.a. giften ut til vevene.
Symptomer og behandling
Hunder blir som regel bitt i snuten eller frambena. Hunder som blir bitt skal alltid til veterinær så raskt som mulig. Også om en mistenker at hunden har blitt bitt, men ikke har sett at det skjedde, skal en komme til veterinær. Et symptom på bitt er at hunden hovner opp kraftig på bittstedet. Etter hvert kan den også bli svært slapp. Hevelsen kommer som regel innen kort tid, men noen ganger kan sjokk-effekten eller slappheten være det første man oppdager, særlig hvis hevelsen er på et område der den ikke er så lett å oppdage.
Hunden bør bæres i den grad det er mulig, særlig om den er bitt i bena.
Bitt i snuten gir ikke like rask kroppslig reaksjon som bitt i bena. Ved hoggormbitt skal veterinær kontaktes umiddelbart. I noen få tilfeller er det tilrådelig å gi kortison som førstehjelp. Denne behandlingen har vært omdiskutert de siste årene fordi den sies å gi hundeeiere en falsk trygghet. Veterinær skal uansett kontaktes. Hvis det er mer enn 2 timer til hunden kan få veterinærhjelp, kan det være aktuelt å gi prednisolon. Vi mener at Prednisolon kan forsinke sjokk-effekten som giften forårsaker og dermed forsinke de kroppslige reaksjonene på bittet.
Har du noen spørsmål om hoggormbitt? Eller ønsker du å bestille time hos en veterinær? Ta kontakt med oss.
Hjemløse katter
BloggDu var kanskje ikke klar over det, men hjemløse katter er et stort problem i Norge. Dyrebeskyttelsen Norge redder rundt 7000 katter hvert år som ikke har en eier. Dette er dyr som i mange tilfeller er underernærte og/eller har behov for hjelp av en dyrlege.
ID-merking av katt
BloggNår en katt har ID-merke kan vi enkelt finne informasjon om både dyret og eieren. Vi anbefaler ID-merking av alle katter da dette er et viktig tiltak i situasjoner hvor dyret har rømt hjemmefra eller hvor dyr blir stjålet. Det skjer også at vi får inn katter som er blitt utsatt for en ulykke og det kan vi enkelt komme i kontakt med eieren.
Vektøkning når katten er kastrert
BloggVektøkning hos kastrerte katter er noe vi opplever ofte. Kastrerte katter vil lettere legge på seg både på grunn av endring i hormonell status og på grunn av nedsatt revir-trang som er en stor del av aktiviteten til fertile hannkatter. En kastrert katt får økt appetitt samtidig som behovet for energi reduseres, resultatet blir da at katten legger på seg og blir overvektig.
Faktisk viser statistikken at rundt halvparten av alle katter her til lands er overvektige. Fedme er skadelig for katter og risikoen for helseproblemer øker betraktelig ved kraftig vektøkning. Overvektige katter har lettere for å få diabetes, de blir gjerne mer inaktive og kan få problemer med ledd og muskler. I tillegg får de ofte fordøyelsesproblemer slik som forstoppelse. Du som katteier er ansvarlig for at dyret ditt har en god helse og et sunt kosthold. Derfor bør du sjekke kattens vekt regelmessig.
Hvordan slanker du katten din?
Det er ikke vanskelig å hjelpe katten din ned i vekt, men det tar som regel litt tid. Det første du bør gjøre er å begrense mengden mat den får. Dette må du gjøre gradvis – ikke for fort. Du skal aldri sulteslanke en katt og en katt skal ikke miste mer enn 2% av kroppsvekten ukentlig, alt over dette kan være skadelig.
På fôrsekken står det hvor mye mat du skal gi. Ikke gi mindre enn det som er anbefalt. Om du følger dette rådet og vekten fortsatt ikke reduseres, kan slankefôr være et godt alternativ. Ta en prat med veterinæren om du lurer på hva slags fôr som passer best for din katt.
Kutt ut godbiter! Selv om det koselig å gi katten noe den elsker vil dette kun bidra til å holde vekten oppe. Du gjør dermed katten en «bjørnetjeneste» ved å gi den godbiter. Katter kan godt spise rent kjøtt. Husk at hvis du gir annet enn kattematen, må du beregne mengden av dagsrasjonen kattemat som å trekkes fra.
Unngå vektøkning med aktiviteter
En kastrert katt vil bli roligere og dermed forbrenne mindre energi. Derfor må du som eier ta ansvar for å aktiviser katten og få den i bevegelse. Jo mer energi den forbrenner jo raskere ser du at pila på vekten går nedover. At katter er aktive er bare sunt. Et tips er å skaffe katteleker som kan gjøre den nysgjerrig og som bidrar til at katten beveger seg mer. Vi vet at dette kan være en tålmodighetsprøve og det er ingen ting som skjer over natta. Her må du rett og slett ta tiden til hjelp.
Ellers kan du også å prøve å ta med katten på turer, leke med den og la den få oppgaver som den må jobbe litt med. Du kan også flytte matskålen opp på en benk, bord eller hylle som gjør at den må bruke litt mer energi for å få spist. Det finnes også noe som heter «slow feeder». Dette er en matskål som er konstruert sli at katten må jobbe litt ekstra for å få tak i maten.
Hvordan vet jeg om katten min er overvektig?
Om katten din holder idealvekten kan du se midjen ovenfra, i tillegg skal du også kunne kjenne ribbeina over brystkassen. Om du må trykke/presse inn når du stryker/klapper den for å kjenne ribbeina er dette et tegn på overvekt. Lider katten din av «fedme» vil du ikke kjenne disse i det hele tatt. Er dette tilfeller ligger katten din mer en 15-20% over det som regnes som idealvekt. Er du usikker på om katten din er overvektig? Ta kontakt med E-Vet Smådyrklinikk så vil vi undersøke katten din.
Følg oss på Facebook.
Kastrere katt
BloggViste du at hannkatter som blir kastrer blir roligere og mer hjemmekjær? Det er faktisk tilfellet, etter en katt blir kastrert vil du også merke at urinmarkering og slåssing blir redusert.