fbpx
Vaksinering av katt

Dette er Drage og Fenris. Begge er av rasen Norsk Skogkatt. De to flotte guttene besøkte klinikken vår. Drage skulle ha vaksine og Fenris var med som selskap.

Hvis du lurer på noe i forhold til kattens vaksinasjon eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt med oss på E-Vet.

Vaksinering og helsekontroll

Katter skal vaksineres årlig mot kattepest (panleukopenivirus) og katteinfluensa (calicivirus og herpesvirus). Katter som skal på tur til utlandet må i tillegg vaksineres mot rabies. Ved vaksinering, må katten gjennomgå en helsekontroll. Det er viktig at katten er frisk på vaksinetidspunktet. Ved å ta en årlig vaksine kan vi ved helsekontrollen samtidig påse at alt står bra til med katten og så har vi mulighet til å oppdage sykdommer eller andre problemer på et tidlig stadium. Mange helseproblemer har en god prognose, om de oppdages tidlig. Jo eldre katten blir, jo mer aktuelt vil det være å gjøre mer utvidede undersøkelser i forbindelse med den årlige helsekontrollen, slik som urinprøver og blodprøver. Snakk med veterinæren din om dette.

Bivirkninger som kan oppstå etter vaksinering

Katten må ha to grunnvaksiner med 3-4 ukers mellomrom. Kattungen kan vaksiners fra den er 8-9 uker og mange kattunger har fått den første grunnvaksinen hos oppdretteren.

Selv om vaksinene som settes på katter er veldig sikre, kan bivirkninger oppstå. Det er sjeldent at det oppstår komplikasjoner og alvorlige reaksjoner, såkalte anafylaktiske reaksjoner eller «straksreaksjoner». Hvis katten får en slik reaksjon, oppstår den i tidsrommet like etter at vaksinen er satt. Derfor er det viktig å observere katten ekstra nøye den første halvtimen etter vaksinering.

Den vanligste bivirkningen en vaksine kan gi er at katten blir trøtt og spiser litt mindre den dagen vaksinen er gitt. Katten kan også få høyere temperatur enn normalt. Om dette ikke går tilbake til normalen innen et par døgn må du kontakte en veterinær. Ved innstikkstedet kan katten oppleve kløe og en liten hevelse, dette vil gå over.

Drektige og diegivende katter bør ikke vaksineres. Vi anbefaler at du vaksinerer hunnkatten din før paring, da får kattungene beskyttelse gjennom råmelken.

Om katten din blir dårlig etter vaksinering bør du umiddelbart ta kontakt med en veterinær.