fbpx
redd hund

O’jul med din glede og Godt Nytt År

Den store høytiden nærmer seg og hunde- og katteeiere bør tenke gjennom noen ting i forhold til dyrenes ve og vel gjennom jule- og nyttårsdagene.

Vi på to ben har gjerne stor glede av å feire jul med overflod av både mat, drikke og gaver. Når huset er fullt av deilige dufter og små og store godbiter på både benker og bord, da hender det at noen firbente tilsiktet eller utilsiktet får i seg både det ene og det andre som de kanskje ikke tåler så godt.

Generelt kan sies at det hundemagen ikke er vant til resten av året, bør den slippe å prøve å venne seg til i løpet av noen få juledager. Hvis man ellers er restriktiv med å gi hunden matrester eller biter fra familiens måltider, bør en ikke ta sjansen på å gi den julemat heller. Feilfôring og uvante mengder fet mat kan i «beste fall» gi oppkast og diarè. I verste fall kan hunden få betennelse i bukspyttkjertelen og bli svært syk. Hvis hunden er vant til å få «litt forskjellig», skader det antakelig ikke med litt ekstra. Bare vær oppmerksom på mengdene – «fråtsing» kan få uheldige bivirkninger med diarê og oppkast på lik linje med det ukjente.

Sjokolade og nøtter kan være giftig for hunder. Det samme gjelder rosiner og druer samt xylitol som finnes i tyggegummi og mange slags drops/smågodt. Når det gjelder slike forgiftninger, har ofte mengdeforhold og konsentrasjon av giftstoff i matvaren den del og si, men en god regel er å la være å gi hunden noe som inneholder de overnevnte matvarene for å være på den sikre siden. Husk at hunder kan stjele og selv lydige hunder kan glemme bordskikken sin når det lukter godt hele tiden og mor og far kanskje er litt opptatt av innkjøp og pynting og bakst og gjester….

Ellers skal en merke seg at julen også er høytid for trådaktige fremmedlegemer i mage/tarm. Hunder og katter bør ikke hjelpe til å pakke ut julegavene. Pass godt på både leker og emballasje.

 • Ikke gi kjæledyret ditt mat det ikke er vant til å få
 • Ikke gi søtsaker og kaker
 • Sjokolade og noen typer nøtter er giftig for hunder
 • Noen typer stueplanter er giftige for hunder og katter
 • Pass på julepynt, gavemballasje og trådmateriale hvis du har en ung eller veldig leken hund eller katt.

Nyttårsfeiring kan være skremmende for både hunder og katter

Når det verste julerushet er over, er det noen hunder, katter og eiere som gruer seg for nyttårsaften. Kjæledyr som er veldig redd for smellene og ulingen fra nyttårsfyrverkeriet, bør få slippe å være i tettbygde strøk der støyen er verst. Støyen fra fyrverkeriet kan gjøre at dyret blir veldig stresset, skader seg eller rømmer.

Hvis hunden eller katten er bare «litt redd», kan man forsøke å la den være i et godt lydisolert rom, kjeller e.l med radio på. Familien bør oppføre seg så normalt som mulig. Man kan bruke en fordamper med feromoner som settes i stikk-kontakten. Denne skiller ut duftsignaler som virker betryggende for hunder. Noen hunder kan også fungere bra med å få beroligende medikamenter. Dette bør diskuteres med veterinær i hvert enkelt tilfelle. Noen hunder kan også trenes til å tåle støyen bedre. Dette er et mer tidkrevende prosjekt, men kan lykkes med de rette metodene.

Ta kontakt med oss på telefon  62415000 eller via skjema på nettsiden vår www.evetas.no. Vi vil gi råd i forhold til hva du bør gjøre for ditt kjæledyr. Ved behov for medisinering, må dyret undersøkes av en veterinær.

Råd som kan gi en fin julehøytid og trygg nyttårsfeiring

 • Musikk og stemmer fra en radio kan bidra til å overdøve smellet og lydene fra rakettene.
 • Ta gardinene for vinduet for å skjerme dyret for lysblink fra rakettene. I rommene dyrene befinner seg kan det være lurt å ha på god belysning, dette vil gjøre at lysblink ikke er like godt synlig.
 • Om du selv blir stresset og oppfører deg uvanlig vil dette kunne smitte over på dyret. Du bør prøve å ikke gir masse ekstra trøst og hold deg også unna mye alkohol. Fremstår du som beruset kan kjæledyret ditt bli stresset og føle seg mindre trygg.
 • Har du en hund eller katt som er veldig redd for høye lyder bør du være hjemme sammen med dyret denne kvelden. Har du mulighet til å reise til et avsidesliggende og stille sted, vil dette være et veldig godt alternativ for de aller reddeste.
 • Tidligere på dagen er det lurt å aktivisere hunden mye, både fysisk og mentalt. Er hunden din sliten og fornøyd når kvelden kommer vil den i større grad kunne holde seg rolig. Du bør ikke gå en sen kveldstur på nyttårsaften, dette kan gjøre vondt verre.
 • Om du ikke er hjemme sammen med dyret ditt på nyttårsaften, bør du skjerme dyret så godt det lar seg gjøre både for høye/skarpe lyder og lysglimt. Redde dyr skal ikke være alene mens fyrverkeri foregår.
 • Vær ekstra oppmerksom på at ikke hunden eller katten din får rømt. Redde/skremte dyr kan være ekstra vanskelige å få tak i, selv for de som kjenner dem. I redselen er det ikke sikkert dyret ditt klarer å finne hjem igjen like lett som vanlig.
 • Å gi dyret ditt feromoner er et alternativ om du vet at nyttårsaften vil bli utfordrende for din firbente venn. Du bør alltid snakke med en veterinær når det gjelder beroligende midler, ta kontakt og vi vil sette opp en konsultasjon.
 • For noen noen dyr er denne dagen såpass ille at det kan være nødvendig å bruke medikamenter for å roe nervene. Ta kontakt med oss hvis du mener dyret ditt bør bør medisineres, en av våre veterinærer vil se nærmere på hva som vil være best for nettopp ditt dyr.

Vi som jobber på E-Vet Smådyrklinikk i Elverum gleder oss over å hjelpe dyr og deres eiere. Hver dag gjør vi vårt beste for å komme i møte, gi råd og behandle dyr og mennesker i deres situasjon.

Bestill konsultasjon for ditt kjæledyr

Vi vil gjerne hjelpe også deg og din hund, katt eller annet kjæledyr. På klinikken er vi 9 personer som jobber tett sammen for å gi dyret ditt den beste behandlingen. Her på siden kan du lese mer om oss. Les mer om oss her.

Følg oss gjerne på Facebook.